Toch nog een kans

Aangezien haar familie een lange geschiedenis heeft met fertiliteit gerelateerde klachten was Dieke op jonge leeftijd naar het Erasmus MC gegaan om haar fertiliteit-waarden te laten onderzoeken.

Uit dat onderzoek bleken haar waardes nog niet afwijkend te zijn en er was geen reden voor vervolg onderzoek. Toch zat het haar niet lekker en ging ze na 2 jaar terug naar het Erasmus MC voor controle.

Wat bleek, haar AHM waarde (een marker die iets zegt over de eicel voorraad) was fors gedaald. Dieke haar onderbuik gevoel klopte dus. Het advies: stel je kinderwens niet uit maar begin er direct mee. Op dat moment waren Dieke en haar partner nog vrij jong, maar ze besloten er toch samen voor te gaan.

Dieke stopte met de pil om te kijken wat er met haar menstruatie cyclus gebeurde. Dieke werd maar niet ongesteld wat mogelijk een teken van de vervroegde menopauze was. Dieke en haar partner hadden de hoop eigenlijk al verloren. Maar het tegendeel bleek, want Dieke was zwanger. Beide zien deze zwangerschap als een wonder.

De laatste tijd krijgen ze steeds vaker de vraag of er nog een tweede kindje komt. Dieke en haar partner hebben besloten dat het zo goed is. Maar als iemand de vraag stelt blijft het lastig.

Belangrijk om te weten: bij sommige vrouwen is er sprake van IOF (een voorstadium van de vervroegde overgang) waardoor hun eicelvoorraad lager is dan van andere vrouwen op dezelfde leeftijd. Bij deze groep vrouwen is de kans op een spontane zwangerschap of een zwangerschap door IVF kleiner maar wel groter dan bij vrouwen met POI.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.