Verhoogd risico op suikerziekte (diabetes)

Deze week werd een grote studie gepubliceerd die alle studies naar diabetes en vervroegde overgang bij elkaar heeft geanalyseerd. Ze hebben in total 13 studies over dit onderwerp samen genomen en deze resultaten bekeken. In deze studie namen ze vrouwen die voor 40 jaar in de overgang waren, vrouwen die voor 45 jaar in de overgang waren en vergeleken deze aantallen met vrouwen die na 45 jaar in de overgang kwamen. In totaal deden 191762 vrouwen mee aan deze studie.
Zowel vrouwen met POI (voor 40 jaar in de overgang) en vrouwen voor 45 jaar in de overgang hadden een verhoogd risico op diabetes type 2.
Dit verhoogde risico op diabetes type 2 werd ook gevonden bij vrouwen die juist laat in de menopauze kwamen.
Dit verhoogde risico leek niet te maken te hebben met het gewicht van de vrouwen die meededen in de studie (omdat overgewicht vaak een relatie heeft met diabetes type 2).

De schrijvers van het artikel denken dat dit risico wellicht iets te maken heeft met het feit dat vrouwen die vervroegd in de overgang zijn minder lang bloot gesteld worden aan oestrogenen. Oestrogenen lijken een beschermend effect te hebben. Het kan ook te maken hebben met het feit dat vrouwen die in de overgang komen iets meer vet rond hun middel krijgen. Vet rond de middel is een risico factor voor diabetes. Andere studies vonden een beschermend effect op het gebruik van bijv. Livial en Femoston op het ontwikkelen van diabetes.
Het artikel geeft het advies dat gezien dit verhoogd risico, vrouwen met POI goed voor zichzelf moeten zorgen: sporten en niet roken zijn daarbij erg belangrijk. Ook moet het bloed regelmatig gecheckt worden zodat er op tijd actie ondernomen kan worden mocht je suiker waardes afwijken.

Link naar het volledige engelstalige artikel: artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.