Behandeling van POI

Er is helaas geen behandeling om POI te voorkomen of ongedaan te maken. De behandeling is daarom gericht op het verminderen
van klachten.

Hormone Replacement Therapy (HRT)

Alle artsen zullen altijd beginnen over het gebruik van hormoontabletten om het tekort aan hormonen aan te vullen. Veel vrouwen zijn
wat huiverig voor het gebruik hiervan. Voor vrouwen die te vroeg in de overgang zijn is het juist heel belangrijk om deze tabletten te gebruiken. Niet alleen omdat je klachten ervan af kunnen nemen maar ook voor je gezondheid op te lange termijn. Let op: de risico’s die je online leest over deze tabletten bij de natuurlijke overgang zijn niet van toepassing op vrouwen die te vroeg in de overgang komen.

De meest voorkomende hormoontabletten zijn:
– Femoston
_ Livial (ook verkrijgbaar onder de merknaam Tibolon, Tibolone of Tibolina)
– De “gewone” anticonceptiepil

Overleg altijd met je arts als je niet tevreden bent of bijwerkingen hebt. Hij of zij kan dan met je meedenken en zoeken naar andere oplossingen.

Leefstijl

Er lijken vele natuurlijke middelen en oplossingen die een aantal overgangsklachten kunnen verlichten.
Roken, gezond eten en bewegen lijken juist bij de vervroegde overgang nog belangrijker dan bij andere mensen.

Roken

Het advies om te stoppen met roken heeft vooral te maken met onderzoek waaruit blijkt dat rokers een aantal jaar eerder in de overgang komen. Ook heeft roken een negatieve invloed op te aanmaak van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Ook beschrijven veel vrouwen dat ze meer opvliegers krijgen als zij roken. Omdat onze gezondheid door POI op de lange termijn slechter lijkt, wordt vanwege het risico op hart en vaatziekten ook geadviseerd om te stoppen met roken. Ga hiervoor eens langs bij je huisarts. Vaak heeft deze een speciaal stoppen met roken programma of kan medicatie voorschrijven om je te ondersteunen bij het stoppen. Ook een stoppen met roken coach kan van pas komen.