Gewicht

Bijna elke vrouw hoor je er over: ik ben aangekomen. Vooral rond mijn buik. Help! Ik baal er zo van.
In dit stuk tekst leggen we uit hoe het komt en wat je er aan kan doen.

Oorzaak:

Door de veranderingen in je hormonen komen veel vrouwen aan en dan vooral rond de middel (in plaats van op je benen of heupen). Bij onderzoek naar dieren leek dit vooral te maken te hebben met het verlies van oestrogenen. Bij ratten bleek dat degene die minder oestrogenen hadden, meer aten en minder bewogen. Oftewel: ze werden zwaarder. Ook werd bij lagere oestrogeen spiegels het metabolisme lager (de verbranding) waardoor aankomen makkelijker ging. Maar het volledig toeschrijven aan die vreselijke hormonen is helaas niet de hele waarheid. Een combinatie van natuurlijke veroudering, genetische factoren en leefstijl spelen de grootste rol.

Bij iedereen, man of vrouw, raken we spiermassa kwijt als we ouder worden terwijl de vetmassa toeneemt. Door de afname van de spiermassa raken we een belangrijke motor kwijt. Hoe meer spiermassa hoe meer voeding het lichaam nodig heeft. Raken we spiermassa kwijt, dan verbrand het lichaam dus minder energie. Als je blijft eten wat je altijd at, dan kom je dus aan omdat je lichaam dit minder goed verbrand.

Genetische factoren spelen ook een rol: als je ouders zwaarder zijn is de kans ook groter dat je gewicht hoger zal zijn.

Met leefstijlfactoren bedoelen we: de hoeveelheid beweging, hoeveel je snoept en hoeveel slaap je krijgt. Door klachten van de overgang kan vooral slapen een probleem zijn. Door een gebrek aan slaap gaan veel mensen meer snoepen en daardoor meer calorieen eten.

Oplossing:

Krachttraining. Voor veel mensen niet het favoriete onderdeel maar helaas wel een oplossing. Door krachttraining ontstaat er meer spiermassa en die heb je nu hard nodig. Meer spiermassa betekent weer meer verbranding. Probeer dit 2 tot 3x per week te doen. Hiermee wordt bedoeld: het doen van oefeningen met gewicht bijv op machines in de sportschool, oefeningen met dumbells, bepaalde yoga oefeningen, exercise bands (van die gekleurde elastieken).

Cardio. Je gewone normale beweging is goed voor je hart en longen. Ook is het goed voor je botdichtheid (die door de vervroegde overgang) minder kan worden. Vooral wandelen of hardlopen zijn goede sporten voor vrouwen in de overgang. Het zijn vooral sporten die iets vragen van je grote botten zodat je op die manier je botten als het ware belast. Dit effect heb je bijv. veel minder bij fietsen of zwemmen.

Anders eten. Als je op gewicht wilt blijven zal je ongeveer 200 calorieen minder moeten eten dan dat je vroeger deed. Het is niet de bedoeling om dan heel streng in je voeding te gaan schrappen maar je voeding eens goed onder de loep te nemen. Kijk eens naar hoeveel je werkelijk snoept/snackt of hoeveel alcohol je drinkt. Hierin is de meeste winst te behalen. Ga niet schrappen in je goede voeding!!! Vooral gezonde koolhydraten (bruin brood, volkoren pasta en aardappelen) zijn belangrijk en zorgen voor vulling. Ook heb je in deze fase juist meer zuivel of eiwitten nodig. De schijf van vijf adviseert daarom vrouwen 450 tot 600 ml zuivel/eitwitten ipv de 300 tot 450 ml die een vrouw nodig heeft die niet vervroegd in de overgang is. In Nederland heeft iedereen 3 uur per jaar recht op ondersteuning van een dietiste, dus wie weet zou je daar wat aan kunnen hebben. Hij/zij kan met je meedenken hoe je voeding gezonder kan of wat je zou kunnen laten staan of kan vervangen.