Kans op de depressieve klachten

In December 2017 zijn de resultaten van een grote studie gepubliceerd naar het effect van hormonen (met name het hormoon oestradiol) op het krijgen van depressieve klachten.

In dit onderzoek werd er gekeken naar het voorkomen van depressieve klachten bij vrouwen die nog niet in de overgang waren (leeftijd: 42 tot 52 jaar) en hoe het 10 jaar later met ze was.

Resultaat? Hoe langer het duurde voordat vrouwen in de overgang waren (gemeten vanaf het moment dat zij voor het eerst ongesteld warden) hoe beter dit was voor hun stemming. Ook het gebruik van de pil was positief voor de stemming van deze vrouwen. Hoe langer vrouwen de pil gebruikten hoe beter dit voor hun stemming was. Het idee hierachter is dat de wisselingen in hormone een negatief effect op je stemming kunnen hebben. Door het gebruik van de pil zijn deze wisselingen bijna niet aanwezig.

Wat moet ik met deze informatie?
Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat dit onderzoek niet is gedaan bij vrouwen die vervroegd in de overgang zijn. Er zijn kleinere onderzoekjes gedaan en die wijzen wel in dezelfde richting: veel vrouwen met POI zitten niet lekker in hun vel. Het is waarschijnlijk een combinatie van factoren: hormonen (zoals uit de studie hierboven blijkt) maar ook het dealen met alle klachten van POI en het bijv. geen kinderen kunnen krijgen. Al deze dingen bij elkaar kunnen je somber maken.
Het is belangrijk om aan de bel te trekken als je bij jezelf merkt dat je sombere klachten hebt. Denk  vooral niet: “het hoort nu eenmaal bij de overgang dus er is niets aan te doen”. Ga naar je gynaecoloog of je huisarts en vraag hulp! Blijf niet rondlopen  met je ziel onder je arm.

Als je meer over het onderzoek wilt lezen dan kan je het engelstalige artikel van Marsh et al in de bijlage lezen.